Rotterdam Business School

Rotterdam Business School

Onze studenten hebben talent

Zo’n 70 nationaliteiten telt de Rotterdam Business School. In totaal zijn er 3500 studenten die allemaal worden klaargestoomd voor het bedrijfsleven in Nederland of het buitenland. Zo’n 1500 bedrijven uit de regio Rijnmond verlenen hun medewerking aan deze opleiding. Belangrijk voor de studenten, zegt directeur Cees van der Kraan. “Maar onze studenten zijn daarentegen ook heel interessant voor de bedrijven.”

Een studie beginnen aan de Rotterdam Business School doe je niet zomaar. Niet iedereen wordt aangenomen. De verwachtingen zijn hoog van de potentiële student, legt Cees van der Kraan uit. “Wij krijgen jaarlijks zo’n duizend aanmeldingen. Met allemaal hebben we een intakegesprek. Daarnaast moet iedereen een motivatiebrief schrijven. Waarom wil jij deze opleiding doen? Maar vooral, besef je wel wat dat inhoudt? Je krijgt les in het Engels en je moet tijdens je opleiding minstens een half jaar naar het buitenland voor een stage en/of scriptie.”

De Rotterdam Business School is de enige HBO opleiding in Rotterdam met een bachelor- en masteropleiding gericht op de internationale student. Van der Kraan: “Die kennis zit er wel bij onze studenten, maar door hun houding zijn ze nou juist zo interessant voor bedrijven. Ze hebben allemaal talent. Ze zijn internationaal opgeleid, ze kennen andere culturen en omgangsvormen in andere landen. Hoe ga ik met een gemengd internationaal gezelschap om tijdens een vergadering? Hoe onderhandel ik met een spanjaard en een chinees? Dat is de toegevoegde waarde van onze student.”

Binnen drie tot zes maanden na het afstuderen aan de Rotterdam Business School heeft iedereen een baan. De meesten vertrekken echter uit Rotterdam. Sterker nog, het gros start een carrière buiten Nederland. Van der Kraan: “Onze studenten zijn natuurlijk internationaal georiënteerd, dus de meesten willen zelf heel graag naar het buitenland. Toch zou het een aanwinst voor Rotterdam zijn als er meer studenten hier blijven. Ze hebben echt talent, zijn een aanvulling voor het bedrijfsleven.

Voor de duidelijkheid, onze studenten zijn weg van de stad Rotterdam. Het is levendig, er zijn veel festiviteiten en het is relatief veilig. Waarom kiezen ze dan toch voor een baan in het buitenland? Ik denk dat bedrijven hier meer buiten de grenzen moeten kijken. Europa is nou eenmaal onze toekomst. Hoe ziet de marketing in België of Duitsland eruit? Dat is een ideale opdracht voor onze studenten. Daar hoef je echt geen dure, externe adviseur voor in te huren.”

Zelf kijkt de Rotterdam Business School ook zoveel mogelijk buiten de Nederlandse grenzen. “Wij gaan regelmatig mee met handelsreizen naar het buitenland. Alle raakvlakken met onze opleiding komen op zo’n reis terug, zoals logistiek, handel en de haven. We doen er kennis op, maar promoten natuurlijk ook onze opleiding. Het feit dat het een business school is, behoeft geen verdere uitleg. Het is een merknaam en dat is voor bedrijven over de hele wereld herkenbaar. En natuurlijk mooi dat er Rotterdam voor staat.”

Rotterdam Business School

Kralingse Zoom 91
3063 ND Rotterdam
T+31 (0)10 794 6214
Eadministration.rbs@hr.nl
Rotterdam Business School
Kralingse Zoom 91
3063 NDRotterdam