Monique van Heist
Antimode uit Rotterdam
Rotterdam een nuchtere havenstad? Kan zijn. Maar ook qua fahion zit de Maasstad flink in de lift. Steeds meer goede shoppingspots en ontwerpers als Joline Jolink, Susan Bijl, Marlies Dekkers en Marga Wijmans zetten Rotterdam op de kaart. Monique van Heist heeft zelf eigenlijk niets met mode. Toch mag zij in dit lijstje zeker niet ontbreken.
Met haar concept Hello Fashion gaat Monique van Heist dwars tegen de ijzeren modewetten in. Want “waarom steeds maar weer een nieuwe collectie ontwerpen en wat je eerder deed overboord gooien? Dat doe je met een mooi meubelontwerp toch ook niet?”
Hello Fashion
Het idee achter Hello Fashion is een alsmaar groeiende kledingcollectie. De ontwerpen blijven immers gewoon verkrijgbaar. Variatie zit hem vooral in materialen en kleuren. “Die klassieke modewereld vond ik maar raar en van weinig respect getuigen voor waar je als ontwerper mee bezig bent”, legt Monique van Heist uit. “Met Hello Fashion geef ik mijn ontwerpen meer waarde en een langere levensduur. Het is mijn manier om de modewereld te omarmen op een manier die bij me past. Mijn verkoopagent was op het eerste gezicht sceptisch, maar uiteindelijk blijkt het concept zeer succesvol. Eén van mijn bestsellers is een legging-trainingsbroekachtig kledingstuk, wat wijder aan de bovenkant met zakken erop. Ik verkoop hem al tien jaar en de vraag wordt alleen maar groter. Als ik ze weer lever, zijn er op dezelfde dag al een heleboel weg. Er is zelfs een wachtlijst. Bizar!”
Toevallige match
De tegendraadse ontwerpster groeide op in een klein dorp in Limburg. De kunstacademie doorliep ze in Enschede. “Klasgenoten gingen daarna allemaal naar Amsterdam, want daar moest je zijn. Ik wist toen al dat er daar geen plek voor me was. Veel te vol. In Rotterdam kwam ik al regelmatig en toevallig kon ik antikraak iets huren. In het begin was dat best wel een shock. Wat had ik nou weer gedaan? Een enorme stad waar ik de weg niet wist. Wat een contrast met Enschede waar je op straat altijd wel bekenden tegenkwam. Langzaamaan leerde ik mijn nieuwe omgeving kennen en merkte ik dat die Rotterdamse nuchterheid wel bij me past. Het is achteraf een toevallige goede match gebleken.”
Voortouw
Over een goed makersklimaat had Monique van Heist in haar nieuwe stad niet te klagen. “Een betaalbare werkplek vind je hier vrij eenvoudig en is er veel ruimte voor initiatief om je werk te laten zien. Een modeshow kun je bijvoorbeeld makkelijk regelen. Ik werkte inmiddels ook al een aantal keren mee aan tentoonstellingen over mode in Museum Rotterdam en Boymans van Beuningen. Dit betekende als ontwerper heel veel voor me. Voor een ontwerper kan Rotterdam een inspirerende omgeving zijn. Alleen al om het interessante straatbeeld. We zijn een soort underground maar durven ook gewoon het voortouw te nemen. Dat is een goed ding. Er is blijkbaar ruimte voor afwijkende ideeën zoals Hello Fashion zonder dat er raar tegenaan gekeken wordt.”
“Met Hello Fashion geef ik mijn ontwerpen meer waarde en een langere levensduur”