Garage- en takelbedrijf Steenhoven

Garage- en takelbedrijf Steenhoven

Het draait hier allemaal om voertuigen

Verscholen tussen de havens ligt het Rotterdamse dorpje Pernis. Aan een landelijke dijk zit al bijna 88 jaar Garage/Takelbedrijf Steenhoven. Een familiebedrijf waar het werk zwaar en vies is, en soms heftig, maar waar het ook lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Henk Steenhoven: “Het is hier ongedwongen en gemoedelijk. Er ligt geen rode loper, maar mensen stappen hier graag binnen, of je nou een kostuum aan hebt of je overall.”

Iedere dag verloopt anders voor Henk Steenhoven en zijn personeel. Is er een ongeluk of staat er een vrachtwagen met pech langs de weg, Henk en zijn mensen gaan er direct naar toe. Overdag of ’s nachts, in Nederland of buitenland, het is iedere keer weer anders. De auto-ongelukken met menselijk leed zijn heftig. “Gelukkig wordt automatisch mijn gevoel uitgeschakeld, anders kun je dit werk niet doen. Meestal zijn de lichamen er al uit gehaald. Maar soms zitten ze nog in het wrak. Eén keer heb ik een vuilniswagen omhoog moeten takelen waar nog een kind onder lag. Overleden. Die klap komt later en vergeet je ook nooit meer.”

1928

Het bergen en vervoeren van voertuigen die niet meer verder kunnen is één tak van het bedrijf. Steenhoven heeft een eigen garage waar auto’s worden gekeurd, gerepareerd en worden verkocht. Tenslotte verhuren ze ook hun eigen mobiele kranen. “Het draait hier allemaal om voertuigen. Mijn opa is in 1928 op deze plek in Pernis de garage begonnen. Ik woonde met mijn ouders boven de zaak. Ik was hier altijd te vinden. Dat geldt inmiddels ook voor mijn dochter Michelle. Van kleins af aan ging ze mee in de wagen, kinderstoeltje erin en gaan. Inmiddels is ze 18 jaar en volgt ze een opleiding Autotechniek. Ze is niet gedwongen, mocht van mij bijvoorbeeld ook stewardess worden. Maar ze kan niet wachten om hier aan de slag te gaan, net als de rest van de familie. “Het mooiste van ons werk is het variabele. Het ene moment moet je een kapotte vrachtwagen in Frankrijk ophalen, en natuurlijk een andere meenemen, zodat de chauffeur zijn weg kan vervolgen. Het andere moment ben je een auto aan het repareren hier in de garage.

Volgende generatie

“Overigens hebben we ook nog een bemand pompstation, net na de oorlog geopend en nog steeds in gebruik. Het levert financieel eerlijk gezegd niet veel op. Maar mensen uit de omgeving komen er graag. Even een babbeltje terwijl de tank wordt volgegooid. Dat is het mooie van dit werk, de relatie met je klanten. En nu staat de volgende generatie alweer klaar om het stokje over te nemen. En net als mijn opa, vader en ooms blijf ik later gewoon langskomen. Even koffie drinken en meekijken.”

Garage- en takelbedrijf Steenhoven

Stationsweg 24
3218 AV Heenvliet
T0181 661 424
Garage- en takelbedrijf Steenhoven
Stationsweg 24
3218 AVHeenvliet