K.van Berghem Maritieme Dienstverlening

Ruw en zwaar werk

Een kapotte scheepsketting vervangen door een nieuwe of een boegschroef inbouwen? Karel van Berghem kan het en doet het zo snel mogelijk. “Het is soms echt weleens een uitdaging om een klus te klaren, maar het lukt me meestal.”

“Mijn opa is in 1933 begonnen met het Duik & Bergingsbedrijf. Zijn specialisatie was het opvissen van allerlei voorwerpen en goederen met door hem bedachte tangen en haken. Zijn bijnaam was niet voor niks ‘de korrenpikker’. Tijdens de watersnoodramp in 1953 is mijn vader op 13-jarige leeftijd aan boord gekomen en later ook zijn twee jongere broers, een echt familiebedrijf dus. Als kleine jongen vond ik het fantastisch. Wij woonden vlakbij de Maashaven. Op woensdagmiddag fietste ik stiekem naar de Binnenhaven. Daar lagen de boten van mijn opa. De liefde en fascinatie voor dit vak is toen begonnen. Natuurlijk ging ik ook bij mijn vader aan de slag, op mijn vijftiende. Mijn broer Frans volgde een jaar later. Het was een keiharde leerschool. Gaat niet bestaat niet en je moest vooral je hersens gebruiken. Daar heb ik jaren later nog profijt van gehad.

Door een dip in het werk, besloot ik uiteindelijk toch ergens anders te gaan werken. Ik heb als sleepbootkapitein en kraanmachinist bij een werf gewerkt, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb altijd gezegd dat ik ooit voor mezelf zou beginnen, met mijn eigen boot. Het liefst met de Berghem I, het schip dat van mijn vader was geweest. ‘Voor een gulden mag je hem hebben’, zei hij op een gegeven moment. Ik hoefde geen twee keer na te denken. Ik heb hem helemaal zelf opgeknapt en werk er nog steeds mee.

Zaagmachine

“Het is ruw en zwaar werk wat ik doe. Ankers en kettingen sluit ik aan zeeboten aanen ik voer allerlei scheepsreparaties uit. Ankers vissen van binnenvaartschepen vind ik geweldig om te doen. Geen klus en geen dag is hetzelfde. In de Rotterdamse petroleumhavens is het verboden om te roken of vuur of vonken te veroorzaken. Voor het doorzagen van kettingen heb ik daarom een eigen zaagmachine bedacht en gebouwd. Er komen geen vonken vanaf en hij kan in het water draaien. Geen opdracht is voor mij onmogelijk en anders bedenk ik zelf de oplossing. Met die zaagmachine heb ik inmiddels een aardige reputatie opgebouwd. “De Berghem I is mijn grote liefde en daar werk ik nog graag mee. Inmiddels ben ik ook in het bezit van dekschuit Danielle, werkvlotten Tim en Sven en ponton Ina. Onze laatste aanwinst is de Berghem Junior. Mijn vader had de Berghem Senior. Binnenkort mag mijn vader hem dopen. Van opa, op vader, op zoon, een mooi eerbetoon.”

K.van Berghem Maritieme Dienstverlening

Ophemertstraat 43
3098 JD Rotterdam
T+31 29237102
Einfo@berghemmaritiem.nl
K.van Berghem Maritieme Dienstverlening
Ophemertstraat 43
3098 JDRotterdam