Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam

Rotterdamse trots

Rotterdam bruist, staat hoog op diverse ranglijsten en de economie krabbelt weer omhoog. Tijd om daarbij stil te staan gunt de Rotterdamse ondernemer zichzelf niet. Er moet worden gewerkt, met de mouwen opgestroopt en vooral niet lullen maar wel poetsen. Zo blijkt uit dit boek, maar merkt ook Maarten Struijvenberg, wethouder Werkgelegenheid en Economie bij de gemeente Rotterdam. “Maar wees vooral trots als succesvolle ondernemer. Sterker nog, vertel je verhaal. Dat is goed voor Rotterdam.”

“De diversiteit onder de Rotterdamse ondernemers is groot. Dat betekent dat ik als wethouder met verschillende bedrijven te maken heb, van Unilever tot de kaasboer op de hoek. Maar ook de ring om Rotterdam heen, de regionale economie is minstens zo belangrijk. Zo is Nederland bijvoorbeeld wereldwijd de grootste exporteur van tomaten en veel daarvan wordt vlakbij Rotterdam geproduceerd.”

Rotterdamse economie

“Economisch gezien doet Rotterdam het goed, internationaal gezien hebben we nog een slag te slaan. Natuurlijk zijn we blij om te zien dat de Rotterdamse economie weer omhoog krabbelt. Het is zelfs iets hoger dan de landelijke stijging. Daarentegen groeien steden als Hamburg sneller. Dat moeten we in de gaten houden, maar ook zorgen dat Rotterdam nog interessanter wordt voor bedrijven.

“Innovatie is bijvoorbeeld een belangrijke stap richting de toekomst. In het Groothandelsgebouw zit het Amerikaanse Cambridge Innovation Center (CIC). Het CIC wil daar de komende vijf jaar rond de 550 innovatieve bedrijven in huisvesten en zo haar internationale netwerk van ondernemers, investeerders en bestaand bedrijfsleven samenbrengen en verder uitbreiden. Dit geeft een impuls aan de Rotterdamse economie en werkgelegenheid. De RDM Campus op de Heijplaat is één van de grootste Makerspaces van Europa of misschien wel de wereld. Hier kunnen start-ups, studenten maar ook bedrijven gebruik maken van allerlei innovatieve werkprocessen, zoals 3D printers. Als stad moet je meegroeien, en dus ook innoveren. Wij doen dat als geen ander.

Actieve stad

“Rotterdam is een stad waar we met zijn allen trots op kunnen zijn. Wat wij momenteel alleen al op culinair gebied te bieden hebben, is gigantisch. Toch moeten we ook kritisch zijn. Het is jammer dat het niet goed gaat met de werkgelegenheid. Ondanks dat het aantal vacatures stijgt, zitten er te veel mensen thuis met een bijstandsuitkering. Hierin is ook een rol voor de bedrijven weggelegd. Ik denk aan het aanbieden van laagopgeleide banen en samenwerken met scholen. Het bedrijfsleven heeft ook baat bij een actieve stad met mensen aan het werk.

“Gelukkig zijn Rotterdamse ondernemers altijd betrokken bij de stad. Het succes van Rotterdam komt mede door de bedrijven. Ze zijn hier gekomen en gebleven, soms in moeilijke tijden. Dat verdient respect. De Rotterdamse ondernemer is taai, maar staat altijd klaar om zich in te zetten voor de stad. Als wethouder ben ik ze daar erg dankbaar voor. Een Rotterdammer pocht niet graag. Maar als ik de verhalen lees in dit boek, zouden we de successen best wat meer mogen uitdragen. Vertel je succesverhaal, zodat anderen er van kunnen leren.”

Gemeente Rotterdam

Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam
Gemeente Rotterdam
Coolsingel 40
3011 ADRotterdam