Kookpunt

Kookpunt

Eat real food use good tools

Met ruim 4.000 vierkante meter is Kookpunt aan het Noordplein één van de grootste kookwinkels in de Benelux. Met een uitgebreid assortiment is het een walhalla voor de bewuste amateur kok en de professionele kok. Eigenaar Ton van der Kolk: “Trends spotten op het gebied van koken en mensen inspireren met ons assortiment. Dat is het leukste wat er is.”Met ruim 4.000 vierkante meter is Kookpunt aan het Noordplein één van de grootste kookwinkels in de Benelux. Met een uitgebreid assortiment is het een walhalla voor de bewuste amateur kok en de professionele kok. Eigenaar Ton van der Kolk: “Trends spotten op het gebied van koken en mensen inspireren met ons assortiment. Dat is het leukste wat er is.”

Zelf had Ton van der Kolk graag de Kunstacademie gedaan. Maar op advies van zijn ouders, eigenaren van een messenslijperij annex fijne staalwaren in Rotterdam Noord, ging hij toch maar Economie studeren. “Natuurlijk was het vanzelfsprekend dat ik uiteindelijk in de winkel van mijn ouders zou gaan werken. Op mijn twaalfde had ik al mijn eerste braadpan verkocht. Ze hebben mij altijd de ruimte geboden om mijzelf te ontwikkelen. Toen ik in 1986 in de winkel begon, veranderde langzaamaan het kookgedrag van de Nederlander. Ik zeg altijd dat mede door de Blue Band kookboekjes die in de jaren tachtig uitkwamen het allemaal wat gewaagder werd in de keuken. Ik zag toen een uitdaging om ons meer te specialiseren rondom kookgereedschappen. Experimenteren met eten en kookgereedschappen; de Kunstacademie had afgedaan, de liefde voor de winkel was ontstaan.”

Big Green Egg

Al snel heeft hij de smaak te pakken en Ton van der Kolk blijkt een trendsetter in kookland te zijn. Zo begint Kookpunt in 1986 met het organiseren van kookcursussen, vrij uniek voor die tijd. In het nieuwe pand aan het Noordplein is er zoveel nieuwe ruimte dat er een keuken middenin de zaak wordt geplaatst. De culinaire opkomst van Rotterdam, de multiculti smeltkroes versterken Kookpunt in het assortiment. “Voor mij is het iedere keer een sport om producten in te kopen waar ik mijn klanten bij mee kan maken. Zo waren wij de eerste met de verkoop van de rook pan. Deze was niet aan te slepen, zo populair en dat was nota bene ook nog eens tijdens de recessie. Dat is de specialiteit van onze winkel, het spotten van trends. Je moet wel lef hebben, want inkopen blijft een gok. Wij hadden jaren geleden al een diepe bbq, maar die werd toen niet begrepen. Inmiddels is de Big Green Egg razend populair. Tja, dat is het lot van een ondernemer, soms ben je iets te vroeg met een ontwikkeling.”

Creativiteit

Spijt dat hij niet naar de Kunstacademie is gegaan heeft Van der Kolk helemaal niet. “Integendeel, ik kan in mijn rol als ondernemer van Kookpunt zoveel creativiteit kwijt. Ik inspireer mensen met ons assortiment. Onze klanten zijn bewust met eten bezig en doen dat met goed gereedschap, onder het mom: eat real food, use good tools. Die spullen vinden ze niet alleen bij Kookpunt, ze krijgen hier ook uitgebreide voorlichting van ons personeel. Natuurlijk ben ik best trots als ik door de winkel loop, maar als ondernemer ben ik ook kritisch. Het kan altijd lekkerder.”

Kookpunt

Noordplein 29
3035 EC Rotterdam
T010-4431077
Ewebshop@kookpunt.nl
Kookpunt
Noordplein 29
3035 ECRotterdam