Van Nievelt Goudriaan & Co

Van Nievelt Goudriaan & Co

Roemruchte historie van een Rotterdamse rederij

Van Nievelt Goudriaan & Co was ooit één van Nederlands oudste rederijen. Het bedrijf kent een roemruchte historie. Opgericht in 1905 door de heren Van Nievelt en Goudriaan, heeft Jan Goudriaan in 2001 na een tijdelijk strijken van de vlag, deze weer in top gehesen met al die jaren Rotterdam als standplaats. “Dit bedrijf hoort thuis in Rotterdam.”

De oprichters Van Nievelt en Goudriaan startten in 1905 met succes de rederij. Ondanks de woelige periode die volgde. Tijdens de Eerste wereldoorlog en de crisis groeide het bedrijf gestaag door. Anders was het tijdens de Tweede wereldoorlog. Het bedrijf werd zwaar getroffen. Bemanningsleden raakten gewond of sneuvelden en ruim tien schepen gingen verloren. Toch lukte het de rederij op te krabbelen om in de jaren vijftig een vloot te beheren van zo’n 24 schepen. Jan Goudriaan: “Tot 1968 was het bedrijf onafhankelijk en actief met vele lijndiensten, bevrachting en een reisbureau. In dat jaar dreigde een Zwitserse koper een aandelenmeerderheid op te bouwen.

Eén van de Commissarissen, die ook directeur was bij de SHV, zorgde ervoor dat de SHV het bedrijf kocht. Dat was geen succes. Na 15 jaar was de vloot verouderd en kon er geen winst meer worden gemaakt. Verkoop was toen de beste optie. In 1985 verscheen ik op het toneel. Na vijf maanden onderhandelen lukte het mij om de koop te regelen om vervolgens in datzelfde jaar ons 80-jarig bestaan te vieren. Van Nievelt en Goudriaan & Co deed weer mee. We hadden enkele nieuwe lijndiensten en activiteiten ontplooid. In 1986 stortte echter de Amerikaanse dollar in. De vrachttarieven en de waarde van de schepen gingen onderuit. Mijn meerderheidsbelang verkocht ik aan twee kapitaalkrachtige Denen. Zij ontwikkelden op hun manier een nieuwe lijnvaart, een reparatiebedrijf en drie nieuwe schepen. Het bleek te veel hooi op de vork. In 1991 was faillissement het gevolg.”

“Scheepsbouw zit in mijn DNA”

Familiebedrijf

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Jan Goudriaan, achterneef van de oprichter lukt het om in 2001 een doorstart te maken met Van Nievelt Goudriaan & Co en koopt de naam terug. “Van Nievelt Goudriaan & Co werd toen weer wakker. Scheepsbouwen is mij met de paplepel ingegoten. Het zit in mijn DNA. Het was voor mij niet meer dan logisch dat ik de vlag van ons familiebedrijf weer zou hijsen. Vandaag de dag vertegenwoordigen wij 20 werven wereldwijd in de Benelux. Moet een schip worden gedokt, verbouwd of gerepareerd, dan gaan wij binnen ons bestand op zoek naar de juiste werf. Daarnaast ondersteunen wij ontwikkelingen in de scheepvaart. Zo zijn wij betrokken bij het Vlootmanagement Module en ook bij de opzet van twee rederij-activiteiten. Modern en vooruit denken is belangrijk in de scheepvaartwereld. Er valt nog zoveel te ontwikkelen. Van Nievelt Goudriaan & Co blijft dat ook in de toekomst ondersteunen.”

Van Nievelt Goudriaan & Co

Westzeedijk 142
3016 AK Rotterdam
T010-241 0060
Eshippingcy@vannieveltgoudriaan.com
Van Nievelt Goudriaan & Co
Westzeedijk 142
3016 AKRotterdam